Een bezoek aan het slibdepot aan de Valckesteinweg in Hoogvliet, samen met Dennis Sluimer (toezichthouder bagger).

Een groot gebied wat als slibdepot in gebruik is, wordt deze week leeggereden. De gerijpte bagger wordt naar het nieuwe depot van de grondbank gebracht aan de Teugeweg naast het vliegveld aan de andere kant van de stad.

De bagger is hier dus klaar met rijpen en is ingedikt tot een mooie donkere aarde. Een graafmachine gooit vrachtwagens vol die af en aan rijden (zie afbeelding vracht01 en vracht02).

De graafmachine op het baggerdepot aan de Valckesteinweg graaft gerijpt slib bij elkaar voor transport naar de Teugeweg.

De vracht gerijpt slib komt aan op de Teugeweg en wordt uitgekiept om als ophoging te dienen op dit nieuwe gronddepot.

Deze bagger zal worden gebruikt als ophoging voor het nieuwe gronddepot aan de Teugeweg.

Zo om de 8 jaar wordt een sloot of vijver gemiddeld gebaggerd, sommige sloten zitten dan helemaal vol, en sommige zijn dan nog vrij leeg. Dit heeft naast de hoeveelheid bomen en groen ook met de doorstroming te maken. Als water niet lekker kan doorstromen in de sloot of vijver dan stapelt het organisch materiaal zich op en gaat het water ook snel stinken door de hoeveelheid organisch materiaal en nutriënten die er dan in gaan zitten.

Verschillende planken/platen worden bij een slibdepot voor de afvoerbuis op elkaar gestapeld zodat slib kan bezinken. Halen ze er een plank vanaf dan kan er weer meer water weg stromen, op deze manier komt er zo min mogelijk slib mee met de afwatering. Soms mag het baggerwater niet in omringende sloten terecht komen ivm de hoeveelheid nitraat of andere voedingsstoffen. Dat kan de watercultuur uit balans brengen. Dit is weer afhankelijk van de waterkwaliteit van de waterlichamen waar het in terecht zou komen en met de vervuilingsgraad van het slib zelf. Een slibdepot kan meerdere ladingen slib achter elkaar ‘verwerken’, afhankelijk van de plannen voor het gebied waar het depot zich bevindt.

Op de vrachtwagens worden bij het uitbaggeren roosters gelegd die het meeste puin en oud ijzer er af zouden moeten vangen, echter gebeurd dit vaak niet en blijft het onderling onduidelijk of dit op het slibdepot moet gebeuren of pas bij het mengen op het gronddepot van de grondbank.

Het groen wat op de wallen groeit moet weg zodat het slib bereikbaar is, voordat het ‘dumpen’ van het nieuwe slib begint wordt het groen wat op de grondlaag staat binnen de slipwallen gemaaid en laten liggen. Dit droogt gewoon in op de bodem voordat het slib er op komt.

Op het slib gaan na een tijdje planten groeien, deze worden later gewoon mee omgekeerd als het slib half rijp is. Dit voegt organisch materiaal toe en vergaat vanzelf. Deze planten moeten goed tegen hele rijke aarde en een natte bodem kunnen.

Een van de bassins op het baggerdepot is al een tijd geleden leeggemaakt tot op de kleilaag, de resten slib hebben een rijke voedingsbodem achtergelaten waar veel planten gebruik van maken.

Een begroeide kleibodem van het voormalig slibdepot aan de Valckesteinweg in Hoogvliet.

De variatie is klein, slechts een paar soorten blijken door de harde kleilaag heen te kunnen breken met hun wortels. (foto veld01)

Dennis Sluimer stelt ons voor aan Lennard, dit is de man op de graafmachine die ook veel op de baggerboot zit. We mogen wel een keertje mee komen baggeren wat hem betreft. Lennard verteld ons ook dat in het laatste rijpingsstadium er van het gekeerde slib ruggen wordt gemaakt, het dieper gelegen natte spul wordt dan bovenop gelegd. Een maandje of drie later wordt het opgehaald.

In oktober begint het baggeren weer. Er mag niet worden gebaggerd boven de 25 of onder de 5 graden celcis. Dit is in overleg met de ecoloog opnieuw vastgesteld. Eerst was het niet boven de 20

De baggerboot past in de meeste sloten, twee armpjes klappen uit en schrapen onder water alles af boven ene bepaalde diepte. De maaiveldhoogte wordt dan eerst bepaald, bv op 1m diepte moet alles worden afgeschraapt wat er bovenuit komt. Dit gaat vaak een beetje op het oog verteld Dennis Sluimer.

Dennis Sluimer: “Er zijn al mooie manieren om van bagger een soort bouwblokken te maken, die kun je dan weer als waterkering gebruiken ofzo. Er zijn proeven mee gedaan om op locatie van de uitgegraven bagger meteen blokken te persen, maar dit proces was nog te omslachtig. Wel zou je een fabriek voor die blokken naast een slibdepot kunnen zetten, heb je meteen een hoogwaardige toepassing.”

Slibdepot Hoogvliet

#vracht
#rijp
#baggerboot
#materiaal
#water
#bagger
#slib
#baggerdepot
#valckesteinweg