RE-verse mode
Observatie 1:
Een uitvoerder verteld van een pakketteermachine die de oude stenen weer kan formatteren zodat ze gebruikt kunnen worden in de mechanische stratenmachine die werkt met een vacuüm-zuig systeem.
Observatie 2:
Een mechanische stratenmachine pakt met een vacuüm-zuig systeem 1m2 aan straatstenen op die geformateerd klaarliggen op een pallet.
Observatie 3:
Bij het KPN gebouw worden de stenen uit het bestaande vak getild met een variant van de mechanische stratenmachine die ze daarna opnieuw op pallets stapelt en ze naar de nabijgelegen plek brengt waar ze er met precies dezelfde machine weer ingelegd worden. Weliswaar wordt hier niet de standaard BSS gebruikt maar een andere, grotere steen, de 20×50 special Rijnhaven.
Future (imagine)
Kunnen we deze observaties koppelen? Kan de mechanische stratenmachine een bestaand deel van de straat er op dezelfde manier uit halen als dat hij het erin legt. Daarmee kan niet alleen de straatsteen maar een deel van het verband, de formatie hergebruikt worden. Omdat het straatwerk er niet gelijk weer in kan kan er voor een tussensap gekozen worden en de 1m2 steenformatie op een pallet stapelen. Op een zelfde wijze als waarop nieuw geproduceerde stenen worden aangevoerd. en op een pallet plaatsen. Dus dezelfde manier als hoe de straatstenen erin gaan. Omdat de stenen door de jaren heen vervuild geraakt zijn moeten ze eerst goed geborsteld worden zodat de zuignappen grip hebben. Hier kan de Schone Stad (voorheen Roteb) een rol spelen. (Deze beweegt door de verschillende afdelingen heen)
Check Future
Ik bel Paul Sahni om hem deze gedachte voor te leggen en hem er kritisch op te laten reageren.
Een samenvatting van zijn reactie: De stenen liggen er zo’n 30 jaar in. Doordat de straat na het leggen van de stenen wordt ingeveegd met brekerzand, het opgehoopte vuil de ruimte tussen de naden nog verder verdicht en omdat de straat door de belasting van het overrijdende verkeer is ingeklonken, liggen de straatstenen niet meer los van elkaar maar zijn ze met elkaar in verband geraakt tot een pakket. De huidige werkwijze om de straatstenen uit de straat te halen bestaat ‘uit met shovel onder de steen te duiken en een schep vol rijden’ en ze in een container verzamelen en af te voeren. Paul Sahni vraagt zich af of het pakket niet te vast ligt om het eruit te kunnen tillen met de mechanische stratenmachine. Zo ver hij weet (“Ik ben als stratenmaker een leek” ) is het nog niet uitgeprobeerd maar hij vindt het een interessante gedachte. Zeker de moeite waard om het uit te proberen.
14 juni 2018