Depot

Plaatsen waar materialen tijdelijk opgeslagen worden. Aangezien vraag en aanbod binnen het beheer van de stad niet synchroon lopen zijn deze opslagplaatsen essentieel om tot circulariteit te komen.

Aan depot gerelateerde woorden: bewaarplaats, garage, magazijn, pakhuis, opslagplaats, stalling, veem, dump, entrepot, goederen, loods, voorraad, opslagplaats

Een depot is de benaming voor een plek of gebouw waar goederen worden opgeslagen.
Een plaats waar je tijdelijk je spullen kunt laten bewaren
Een plaats waar voorraden / dingen verzameld of bewaard worden
Een tijdelijk aangelegd zandlichaam.
Een opslag van goederen als een extra stap tussen de producent en een markt of winkel (binnen logistiek)

Een terugkerend fenomeen tijdens het onderzoek is het belang van depots voor een meer circulaire omgang met materialen. Materialen hebben handelingen en tijd nodig om weer een actieve rol in de stad te krijgen. In de grondbank van de gemeente wordt zand en grond verzameld, gezeefd en opgewerkt zodat het weer de stad in kan als er vraag naar is. In de verschillende slibdepots neemt slootslib de tijd om te drogen en te transformeren tot vruchtbare grond. Op de stadskwekerij staan in de Bomenbank bomen te wachten op herplaatsing elders in de stad. In de ontwerpende onderzoeken van de RE-sourcers worden depots ingezet. Oude betonstraatstenen worden verzameld zodat ze opnieuw gesorteerd en gepakketeerd kunnen worden in het ‘Tijdstenendepot’ van Jos Klarenbeek. Thom Bindels stelt voor verdampingsarchitectuur in de buurt van waterwegen te plaatsen zodat in de ‘Biotopische Slibfabriek’ ter plaatse de grond kan rijpen. In het bankendepot ‘Publiek Werken 4.2’ van Paul Slot wachten banken op een nieuwe bestemming terwijl ze tijdelijk functioneren als onderdelen van een sportterrein.

De huidige gemeentelijke depots zoals de grondbank het slibdepot, de kwekerij, werven of het magazijn zijn gesitueerd op bedrijventerreinen en vormen geen onderdeel van de publieke ruimte. Kunnen we deze depots niet verspreiden over de stad en publiek maken zodat ze een meerwaarde voor de stedelingen krijgen? Wat levert het op als we het proces van onderhoud en beheer onderwerp van de ontwerpopgave van de openbare ruimte maken? We stellen voor de publieke werken in de wijk onder te brengen. Zo zijn ze niet alleen in de wijk om onderhoud uit te voeren maar worden ze fysiek onderdeel van de publieke ruimte waardoor er nieuwe vormen ontstaan. We maken de wijze van beheer zichtbaar en laten beheer onderdeel van de inrichting laten.

Voorbeelden:
Een wijkpark wordt kwekerij. De kwekerij is overdag tijdens werkuren toegankelijk voor publiek en na werkuren afgesloten. De beheerder is er gewoon aan het werk. Hij heeft een eigen werkplek, bijvoorbeeld analoog aan de Duimdrop. Het zou een plek kunnen worden waar cursussen voor bewoners georganiseerd worden en het heeft ook potentie als praktijkleerplek. Het wordt zo een park met hoge kwaliteit, goed onderhouden groene buitenruimte. Het werk van beheer wordt zo zichtbaar gemaakt in de wijk en de openbare ruimte wordt er zachter door.

Pleinen en parken worden ingezet om materialen lokaal en tijdelijk op te slaan: het magazijn van de stad wordt zichtbaar en bovendien bruikbaar. Een voorbeeld daarvan is het ‘Restplein’. Met de objecten die nu in opslag staan worden verzamelpleinen ingericht. Door de objecten in vluchtheuvels te groeperen ontstaat er een parcours waarop toekomstige verkeersdeelnemers op de fiets kunnen oefenen. Op het ‘Speelplein’ waar de speelelementen verzameld zijn is een verdiepte vloer aange­legd waar het versnipperde snoei- en kapmateriaal wordt verzameld en tevens functioneert als een grote speelvloer.