Wat ik mooi vind, is wanneer je voelt dat de objecten van de openbare ruimte in een stad een langzamer tempo volgen dan het tempo van de stad, de mensen. Een grotere tijdspanne wordt zichtbaar. Het ogenschijnlijk snelle tempo dat heerst in de stad wordt gecompenseerd door de traagheid en de duur van de dingen. De levenscyclus van bomen is langer dan die van rioolbuizen, wortels breken met een trage kracht het asfalt van de fietspaden. De tijd van de boom wordt in ere gelaten wanneer ze op de juiste manier wordt verzorgd. Haar omgeving gaat op de schop maar voor de boom is er een plek waar ze rustig in haar eigen tijd verder kan. Wanneer de boom de stad uit moet kan ze terecht bij het bomendepot op de kwekerij van de stad Rotterdam om later weer het publieke domein te betreden.
Bij de betonstraatsteen zie je dit niet. De steen, die de rust zelve is, zou technisch gezien veel langer mee kunnen dan nu het geval is. Zijn tijd wordt nog niet geaccepteerd. Zijn tijd weegt nog niet dusdanig mee in de manier van werken dat de steen locaties en mensen om zich heen verzameld als een stenenkwekerij, depot of park. Wanneer we overschakelen naar een circulair denkpatroon gaat de tijd van het materiaal noodzakelijkerwijs een rol spelen. Wanneer we deze rol serieus nemen openbaren zich allerlei nieuwe ontwerp mogelijkheden en ontstaan er tal van nieuwe relaties.

straten maken

Betonstraatstenenkaart van huidig situatie

tijdsverschil op straat
De afgelopen twee maanden heb ik met veel plezier gewerkt aan een onderzoek naar het restmateriaal van en in de stad Rotterdam. Het begin van mijn onderzoek was breed van opzet. Ik heb veel plekken bezocht, mensen gesproken en informatie verzameld. Om de tijd van de steen ervaarbaar te maken, voelbaar, moet je zijn leven in kaart brengen. De mensen die in het veld werken, die heel dicht bij het materiaal en de tijd van het materiaal staan zijn hier essentieel in. Mijn aanwezigheid als geïnteresseerde leek gaf mij de flexibiliteit om door verschillende lagen van het stadsbeheer te bewegen. Als buitenstaander zit je niet vast aan de gewoontes en bestaande structuren van een organisatie, werkwijze of situatie. Je geniet een bepaalde vrijheid en bent zowel ongevaarlijk als onvoorspelbaar, een mogelijkheid tot verandering.
Met dit werk presenteer ik mijn onderzoek en de uitkomsten, het proces en de mogelijke vervolg richtingen. Door de levensloop van een steen te volgen, de verschillende locaties te bezoeken en mensen werkzaam op deze locaties te spreken, heb ik informatie verzameld welke als basis dient voor mijn ontwerpen. Hierbij zijn de ontwerpen geen oplossingen maar eerder een RE-framing van situaties met verschillende toekomst scenario’s. Ontwerpend onderzoek zorgt voor meer veranderingen dan voorzien kunnen worden in een complex systeem als stadsbeheer. De ontwerpen zijn daarom ook zelf onderzoeksmethodes. Veranderingen in het systeem vloeien door in onze omgang met materialen, onze werk- en denkwijzen en uiteindelijk in de waarde die we hechten aan de dingen om ons heen. Wanneer de tijd voelbaar wordt ervaren we de stad op een nieuwe manier.

BSS steen scan methode

BSS steen scan methode

tijdstenen weven