Biotoop – Tijdelijk opgeslagen grond en slib vormt een bijzonder landschap. Op de blootgestelde aarde vindt nieuw leven een plek om zich te nestelen zonder last te hebben gevestigde concurrentie. (zie foto kattenstaart) Plantensoorten die eenzaam zijn in het tolereren van verstoorde grond of een drassig veld verse bagger, wortelen zich hier binnen enkele weken. Veel van dit leven heeft gewacht op het juiste moment. Het zijn planten die zich als eerste tonen na werkzaamheden in de stad, op schrale grond of op omgewoelde hopen aarde zonder structuur.

Kattenstaart: De grote kattenstaart op een helling van het baggerdepot.
Taaie planten, met een imago zo slecht als bagger zelf. Planten die wij onkruid noemen en in de tuin bestrijden. Langs de bassins op het baggerdepot staan veel zaailingen van de planten die na iedere roering in de bagger opnieuw tevoorschijn komen. In een cyclus van slib dumpen, slib keren en slib weggraven komen tussen iedere fase planten op. Een herhalend landschap van blote aarde naar dichtbegroeid groengebied. Ook op het gronddepot schieten eenzame eilandjes groen uit de helling (zie foto hellingplant).

Hellingplant: twee planten in de helling geworteld van een zandberg op het nieuwe gronddepot aan de Teugeweg.
De meerwaarde van deze tijdelijke biotoop wordt overschaduwd door de beperkingen die dit met zich meebrengt voor de werkzaamheden. Zo kan een nest van een watervogel op het depot al snel betekenen dat er in een ruime straal hieromheen niets geroerd mag worden om het beest niet te storen. Of kan een oeverzwaluw in een berg opgeslagen zand ervoor zorgen dat een bestelde lading nog niet geleverd kan worden (zie foto oeverzwaluw).

Oeverzwaluw: Een steile wand van een berg zand op het nieuwe depot aan de Teugeweg waar oeverzwaluwen in hebben genesteld.
#depotlandschap
#biotoop
#oeverzwaluw
#plant
#seizoen